Alles wat je moet weten bij het kopen van een verfspuit

Schilderen met een verfkwast of een verfroller lijkt soms een eeuwigheid te duren, zeker als je een flinke muur of een heel terras onder handen moet nemen. Met een verfspuit maak je deze klus een stuk gemakkelijker: je vult het verfreservoir met de verf van jouw keuze, zet het apparaat aan en richt de spuit op het te verven object. Zo voorzie je in één minuut al enkele vierkante meters oppervlakte van een nieuw laagje verf! Maar welke verfspuit past nou het beste bij de verfprojecten die jij wilt aanpakken? Je leest het op deze informatiepagina!

Waarom zou ik een verfspuit kopen?

Ten eerste: verfspuiten is niet moeilijk! Verfspuiten zijn eenvoudig te bedienen. Ook als je voor het eerst zo'n apparaat vasthoudt, kun je een prachtig verfresultaat behalen. Bovendien levert een verfspuit een mooier, strakker en netter resultaat op dan de traditionele kwast of roller. Een verfspuit werkt ook nog eens sneller, je verft vaak zonder problemen één of enkele vierkante meters in een minuut tijd. Ook bespaar je verf, omdat je vaak maar één verflaag hoeft aan te brengen om al een dekkend resultaat te krijgen.

Welke verfspuit moet ik kiezen?

In deze webshop heb je een ruime keuze aan verfspuitsystemen en verfpistolen voor allerlei soorten verfklussen. Welke verfspuit je het beste kunt gebruiken, hangt vooral van de volgende vier factoren af:

  1. De omvang van de verfklus
  2. Het type verf dat je wilt gebruiken
  3. Het gewenste eindresultaat
  4. De hoeveelheid spuitnevel die vrijkomt

Hieronder lees je meer over deze vier factoren.

1. De omvang van de verfklus

Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe groot de verfklussen zijn, die je wilt aanpakken. In deze webshop wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten klussen: klein, middelgroot en groot. Bij kleine klussen kun je denken aan het verven van tuinmeubelen of een rieten stoel. Een middelgrote klus is bijvoorbeeld het schilderen van een wand of schutting. Onder grote klussen valt bijvoorbeeld het schilderen van alle wanden in een kamer of het verven van een tuinhuis.

Het is handig om te bepalen hoe groot jouw verfklussen zijn, omdat dit je helpt een keuze te maken tussen:

  • Een verfspuitsysteem of een verfpistool
  • Een HVLP of een airless verfspuit

Kleine klussen

Voor kleine, precieze klussen zoals een radiator van een nieuwe laag verf voorzien, kies, kun je het best kiezen voor een verfpistool: een verfspuit die je eenvoudig in de hand kunt houden.

Verfpistolen beschikken meestal over een klein verfreservoir met een maximale inhoud van zo'n 300 milliliter verf. Daarnaast hebben ze een relatief lage verfopbrengst (de hoeveelheid verf die per minuut uit de spuit komt) en spuitcapaciteit (de maximale oppervlakte die je in 1 minuut kunt verven).

Voor kleine klussen kun je zowel een verfspuit met airless systeem als met HVLP-systeem gebruiken. Een verfspuit met een HVLP-systeem (High Volume, Low Pressure) maakt gebruikt van de luchtdruk om de verf te sprayen. Een airless systeem werkt met een turbine zonder lucht.

Middelgrote klussen

Ga je een paar muren verven of enkele meubels in de lak zetten? Voor dit soort middelgrote klussen is zowel een verfpistool met een grote verfbeker, als een verfspuitsysteem geschikt.

Een verfspuitsysteem bestaat uit een losse turbine, die de kracht levert om de verf te spuiten, en een opzetstuk dat je in de hand houdt. Het opzetstuk bestaat uit een verfreservoir en een spuitmond. Dit opzetstuk zit met een (lucht)slang aan de turbine vast. De lengte van de slang varieert tussen de 1 en 15 meter.

Een verfspuitsysteem met een korte slang kun je met een draagband over je schouder hangen. Bij een systeem met een langere slang kun je de turbine op de grond laten staan, terwijl je ergens anders in de ruimte verft. Ook voor middelgrote klussen kun je zowel een HLVP als een airless verfspuit gebruiken.

Grote klussen

Voor grote klussen zoals tuinhuizen of garages, heb je een verfspuitsysteem nodig met een hoge verfopbrengst en spuitcapaciteit, en een reservoir met flinke inhoud. Je kunt ook kiezen voor een verfspuitsysteem zonder reservoir: hierbij zuigt de verfspuit de verf direct uit de verfemmer op.

Daarnaast is het handig om te letten op de techniek, waarvan de verfspuit gebruikmaakt. Grote klussen kunnen het gemakkelijkst met een airless verfspuit gedaan worden. Een airless verfspuit is robuuster, sneller, nauwkeuriger en breder toepasbaar dan een HVLP verfspuit en is daarom meer geschikt voor grotere projecten.

2. Het type verf dat je wilt gebruiken

Welke verf een verfspuitpistool of -systeem kan verwerken, hangt van de spuitkop af. Verreweg de meeste spuitkoppen zijn geschikt voor zowel verf die op waterbasis is gemaakt, als voor oplosmiddelhoudende verf, ook wel verf op solventbasis genoemd. Een verfspuit wordt meestal met één spuitopzetstuk geleverd en is daarom geschikt voor een bepaald soort verf. Bij andere modellen krijg je een extra spuitkop meegeleverd, zodat je meerdere soorten verf met dezelfde verfspuit kunt sprayen.

Je moet per verfspuit bekijken welke spuitkoppen erbij geleverd worden en voor welke verfsoorten deze geschikt zijn. De meeste verfspuiten kunnen een breed scala aan verfsoorten verwerken, zolang het maar geen structuurverf is, oftewel verf met vaste delen. Over het algemeen worden er twee verschillende soorten spuitkoppen meegeleverd met een standaard verfspuit:

  • een spuitkop voor plafond- en muurverf (dikvloeibare producten)
  • een spuitkop voor lakken en beitsen, die vaak ook gebruikt kan worden voor olie, vernis en houtbeschermingsmiddelen (dunvloeibare producten)

3. Het gewenste eindresultaat

Is het belangrijk dat je verfklus er tot in de puntjes verzorgd uitziet? Bijvoorbeeld als je professioneel schilder bent of gewoon graag net werk aflevert? Dan heb je absoluut profijt van een airless verfspuit. Een airless spuit levert een strakker resultaat op dan een HVLP verfspuit. Bovendien werkt een airless verfspuit sneller, dus je kunt de klus niet alleen netter, maar ook vlotter klaren. Met een HVLP verfspuit krijg je een minder net verfresultaat, maar dit is uiteraard nog altijd een stuk strakker dan wanneer je een kwast of roller zou gebruiken.

Wanneer je op de volgende punten let, zal je verfspuitproject ongetwijfeld schoon en netjes verlopen:

  • Vaak moet de verf verdund worden, voordat de verfspuit dit materiaal kan verwerken. Meer informatie hierover vind je in de gebruikershandleiding.
  • Zorg dat de afstand tussen het spuitpistool en het te verven oppervlak niet groter is dan 20 centimeter. Dit geeft het beste resultaat en de minste spuitnevel.
  • Let erop dat je de spuitkop loodrecht op het te verven object richt.
  • Plak omliggende gebieden van het te verven object goed af, want net als bij verven met een kwast, laat ook een verfspuit wat sporen achter buiten de lijntjes.

4: De hoeveelheid spuitnevel

Welke verfspuit je ook zult kiezen, tijdens het sprayen zul je altijd last hebben van spuitnevel. Door te kiezen voor een HVLP verfspuit kun je de hoeveelheid spuitnevel beperkt houden, want dit type verfspuit veroorzaakt minder nevel dan een airless systeem. Verder kun je de hoeveelheid nevel reduceren door rekening te houden met de volgende maatregelen:

  • Neem de te schilderen oppervlakten goed af, voordat je gaat verven.
  • Houd een afstand van ongeveer 20 centimeter tussen de spuitkop en het te verven oppervlak.
  • Richt de spuitkop altijd loodrecht op het te verven object.

De verschillen tussen HVLP en airless verfspuiten

Verfspuiten maken gebruik van verschillende technieken: airless en HVLP. HVLP staat voor High Volume, Low Pressure. De verf wordt uit het apparaat gespoten door middel van luchtdruk. Een airless spuitsysteem werkt ook met hoge druk, maar zonder lucht. Hieronder vind je meer informatie over beide systemen en lees je wat de voor- en nadelen zijn.

HVLP verfspuiten

Een HVLP-verfspuit kun je gebruiken voor kleine tot middelgrote verfklussen, zoals het schilderen van een radiator, een houten bankje of een muur.

  1. Eenvoudiger werken
  2. Minder spuitnevel
  3. Gemakkelijker te reinigen
  4. Goedkoper in de aanschaf
  1. Minder strak resultaat dan airless

Wat is XVLP?
XVLP staat voor Extra Volume, Low Pressure. Dit is een nieuwere variant van de HVLP verfspuit. Deze techniek biedt een groter verstuivingsvermogen door een 60% groter luchtvolume en 30% hogere oppervlaktedekking dan andere verfspuiten die onder lage druk werken.

Airless verfspuiten

Airless systemen zijn geschikt voor grote verfprojecten, zoals het schilderen van een tuinhuis of een hele ruimte.

  1. Sneller werken
  2. Een gladder verfresultaat
  3. Een robuuster apparaat
  4. Breed toepasbaar
  1. Duurder in de aanschaf

Hoe pak ik een verfspuitproject aan?

Het wisselt per verfspuit hoe je je verfproject precies moet voorbereiden, dus het is raadzaam om daar meer over te lezen in de handleiding van het apparaat. Over het algemeen kun je de volgende stappen gebruiken om je verfproject goed voor te bereiden:

  1. Bescherm de ondergrond en/of plak de aangrenzende oppervlakten af die niet geverfd moeten worden.
  2. Meng het verfproduct zorgvuldig. Indien nodig (zie hiervoor de gebruikershandleiding) verdun je de verf.
  3. Als je een verfspuit met een verfreservoir hebt, dan giet je de verf in de beker en draai of klik je deze op de verfspuit. Bij sommige verfspuiten kan de verf direct uit verfemmer worden opgezogen. In dat geval hoef je de emmer alleen maar bij de turbine van de verfspuit neer te zetten en de juiste slang in de emmer te steken. Let er hierbij wel op dat de verfemmer vaak minstens een inhoud van 5 liter moet hebben.
  4. Bij veel verfspuiten kun je kiezen uit verschillende soorten verfstralen, zoals horizontaal, verticaal of een puntige straal. Ook kun je meestal kiezen met welke snelheid of hoeveelheid de verf wordt gesprayd. Nadat je deze keuzes hebt gemaakt, kun je de instellingen en de doorstroming van de verf testen door de verfspuit op een stuk karton te richten en te testen welk resultaat je nu krijgt.
  5. Ben je tevreden? Dan kun je beginnen aan je verfproject!
  6. Na het verven is het tijd voor het schoonmaken van de verfspuit. Airless verfspuiten staan er bekend om dat ze lastig schoon te maken zijn, dus trek hier voldoende tijd voor uit. Bij HVLP verfspuiten kun je de verschillende onderdelen vaak eenvoudig van elkaar af klikken om deze apart schoon te maken. De binnenkant kun je schoonmaken door de verfbeker een paar keer met schoon water om te spoelen. Tot slot moet je een volle beker water helemaal leegspuiten met de verfspuit. Sommige verfspuiten hebben een zelfreinigend systeem, zodat je de spuit gemakkelijker kunt schoonmaken.
Verfspuiten